~~ReSePi PiE TiE~~

Image

BAHAN-BAHAN  :

1) Bahan untuk kulit :

  • 20   gm   tepung gandum
  • 60   gm   tepung beras
  • 1     biji   telur 

2) Bahan untuk sos :

  • 6   biji    cili merah (dibuang biji)
  •  2   tsp   cuka
  •  1   tsp   garam
  •  1   tsp   lada sulah
  •  2   tbsp  sos cili 

3) Bahan untuk inti

  • 1/4   batang     timun
  • 1/2   batang     karet
  • 1/4   biji           sengkuang
  •   1    cwn         taugeh
  •   1    biji           cili merah
  •   1    biji           cili hijau
  •   1    keping      tauhu
  • 60    gm           udang hidup
  •  3     ulas         bawang putih 
  •  6     ulas         bawang merah
  •  2     tbsp         minyak masak 

LANGKAH PENYEDIAAN : 

1. Ayak tepung beras dan tepung gandum dengan garam. Kemudian, lubangkan di tengah dan masukkan telur.

2. Masukkan air sedikit demi seidkit dan kacau sehingga manjadi bater yang licin dan cair. Rehatkan bater seketika.

3. Panaskan minyak, tumis bawang yang telah ditumbuk sehingga garing. Kemudian, masukkan udang dan sedikit    

    garam. 

4. Masukkan sengkuang, karet, taugeh, timun, cili dan tauhu yang telah digoreng.

5. Panaskan minyak, celup acuan pai tee dalam minyak, kemudian celup acuan ke dalam adunan bater, goreng

    hingga kekuningan. 

6. Bagi penyediaan sos, kisar cili merah, campur cuka, gula, sos cili dan sedikit garam. Masak atas api sehingga cili

    masak.

7. Hidangkan pai tee bersama sos cili.

 

p/s : hidangan ini sesuai untuk porsi 2 orang sahaja. Selamat mencuba..😉

Leave a comment

Filed under Pengenalan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s