Dalam bab ini, kita akan mempelajari dengan lebih lanjut tentang Makanan Mudah.
Apa itu makanan mudah?
– Makanan mudah ialah makanan yang telah diproses atau disediakan sebahagian atau sepenuhnya. Ianya terbahagi kepada 4 bahagian iaitu :
- Makanan separa proses
-contohnya filet ikan, perut lembu, udang basah dan daging ayam.
- Makanan sedia untuk dimasak
– contohnya sayur asing, roti pratha sejuk beku, sayur campur dan tepung berperisa.
- Makanan sedia masak untuk dipanaskan
– contohnya keropok lekor, popia, pau dan pizza
- Makanan sedia masak untuk disaji
– contohnya roti, jem, burger, sate dan lauk-pauk.
- CIRI PEMILIHAN MAKANAN MUDAH
- Bekas makanan tidak kemek, rosak, berkarat dan menggelembung.
- Makanan sejuk beku mencapai takat beku
- Makanan yang sihat dan mengandungi nutrien
- Makanan yang belum luput tarikh luput
- Makanan tidak berubah warna
- Makanan tidak basi dan berlendir
- Makanan tidak berubah rasa
- KEBAIKAN MAKANAN MUDAH
- Cepat dan senang disediakan, menjimatkan masa dan tenaga
- Senang disimpan didalam almari, kabinet atau peti sejuk
- Tidak memerlukan banyak kemahiran semasa penyediaanya
- Lebih selamat jika diproses oleh industri
- Untuk tujuan kecemasan seperti kedatangan tetamu secara tiba-tiba
- Boleh disimpan selama sepanjang tahun
- Mudah dibawa ke mana-mana
- Tahan lama
- Nutrien tambahan meningkatkan nilai pemakanan
- Mempelbagaikan jenis makanan di pasaran
- KEBURUKAN MAKANAN MUDAH
- Lebih mahal daripada makanan segar
- Kehilangan sebahagian nutrien semasa pemprosesan
- Mempunyai kandungan lemak, garam, dan gula yang tinggi
- Mempunyai bahan aditif yang tinggi dan ia boleh menjejaskan kesihatan
tenkiu k 4 information..
ok sama2.. teruskan membaca blog ni k.. :p