BAB 5 PRINSIP MEMASAK

Sebahagian makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan boleh dimakan mentah. Sebahagian makanan lagi seperti daging, ikan, dan kuih muih perlu dimasak sebelum boleh dimakan.

Prinsip memasak melibatkan 2 kaedah memasak  iaitu :

  1. Haba Kering :

-menggoreng

-membakar

-memanggang

2.    Haba Lembap :

– Mengukus

-Mencelur

-Mereneh

-Merendidih

-Merebus

1. MEMBAKAR :

-Ialah memasak makanan didalam ketuhar panas menggunakan arus elektrik gas, kerosin dan arang.

2. MEMANGGANG :

– Ialah memasak makanan di dengan menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas, api gas, bara arang, di atas api yang terbuka atau di dalam ketuhar.

KEBAIKAN :

i) MEMBAKAR

-Hanya sedikit nutrien yang hilang

-Sedikit makanan diperlukan

-Bentuk asal makanan dikekalkan

-Makanan menarik dan menyelerakan’

-Mmenjimatkan masa dan tenaga

ii) MEMANGGANG

-Sedap

-Cepat masak

-Kurang Berminyak dan mudah dicerna

KELEMAHAN :

i) MEMBAKAR

-Perlukan bahan api

-Potongan makanan tidak sesuai

-Masa memasak lama

-Perlukan kecekapan dalam mengawal suhu

-Memerlukan peralatan tertentu

ii) MEMANGGAN

-Mahal

-Masa lama untuk dimasak

-Perlukan bahan api

-Perlukan jagaan rapi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s