BAB 3 PENCERNAAN DAN PENYERAPAN

PENCERNAAN DAN PENYERAPAN :

  • Ialah proses pertukaran makanan kepada bentuk yang lebih ringkas bagi tujuan penyerapan di dalam badan.
  • Salur pencernaan yang terlibat bermula dari  ESOFAGUSPERUTDUODENUM JEJUNUM ILEUMKOLON MENAIKKOLON MELINTANGKOLON MANURUN.
  • Antara organ-organ lain yang terlibat di dalam proses pencernaan ialah MULUT, PANKREAS dan  PUNDI HEMPEDU.

PROSES PENCERNAAN BERLAKU :

  • Apabila kita makan, makanan tersebut akan dikunyah dan menjadi kepingan kecil.
  • Kehadiran makanan akan meransang kelenjar air liur untuk hasilkan enzim amilase.
  • Amilase memecahkan kanji kepada maltosa. Kemudian, makanan akan menjadi bentuk bolus kemudian ditelan.
  • Antara nutrien-nutrien yang ditukarkan semasa proses pencernaan :
  1. PROTEIN  → ASID AMINO
  2. KARBOHIDRAT  → GULA RINGKAS
  3. LEMAK  → ASID LEMAK &  GLISEROL
  • Kesimpulannya, hasil daripada pertukaran nutrien iaitu asid amino, gula ringkas, asid lemak dan gliserol  akan  diserap ke dalam darah dan limfa.
  • 2 enzim yang terdapat dalam perut ialah pepsin dan renin.
  • 2 enzim yang terdapat dalam duodenum ialah amilase, lipase dan tripsin.
  • Penyerapan nutrien bermula dalam usus kecil melalui vilus ke saluran limfa dan darah.

4 responses to “BAB 3 PENCERNAAN DAN PENYERAPAN

  1. BAB 3 PENCERNAAN DAN PENYERAPAN | EKONOMI RUMAHTANGGA TINGKATAN 5 with love!

  2. Tq 4 ure support guys… ;p Enjoy 4 reading my blog..😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s