BAB 6 PENGURUSAN SAJIAN

  1. Dalam bab ini, kita akan mempelajari tentang :
  • Pemilihan menu

APA ITU PEMILIHAN MENU? 

-Pengurusan menu melibatkan perancangan menu, pemilihan menu dan penyediaan menu supaya sajian yang disediakan berkhasiat, menarik dan menyelerakan.

-Bab ini akan menerangkan pemilihan menu untuk sajian keraian dan sajian untuk kumpulan tertentu seperti :

  1. Sajian Keraian

-Biasanya melibatkan hari-hari seperti :

–> Hari Perayaan (hari raya aidilfitri, hari raya aidiladha, tahun baru cina, deepavali dan krismas)

–> Hari Jadi

–> Hari Ulang tahun perkahwinan

–> Meraikan tetamu/pelancong

 

2.  Sajian Kumpulan Tertentu

-Terbahagi kepada 6 kategori iaitu

  1. Kanak-kanak
  2. Pesakit
  3. Si pulih
  4. Ibu Mengandung
  5. Ibu yang Menyusukan Anak
  6.  Vegetarian.

 

  • Penyediaan makanan

-Perancangan kerja perlulah mengikut langkah-langkah yang telah ditetapkan seperti :

  1. Perancangan Kerja
  2. Memilih Menu
  3. Menynaraikan bahan dan peralatan untuk digunakan
  4. Mengira kos
  5. Menyediakan susunan kerja.
  • Penilaian Hasil Makanan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s