BAB 7 SANITASI MAKANAN

Dalam bab ini, kita akan mempelajari tentang :

  • Prinsip Kebersihan Makanan

*Merujuk kepada pengawalan kebersihan dan keselamatan dengan mengamalkan prinsip kebersihan. Prinsip makanan meliputi :

-kebersihan diri

-menyedia

-memasak

-menyaji makanan

-menyimpan makanan

  • Pencemaran Makanan

PUNCA-PUNCA PENCEMARAN MAKANAN

  • Mikroorganisma

-seperti bakteria dan kulat

  • Haiwan dan serannga perosak

melalui najis dan air liur haiwan seperti tikus, semut, cicak, lipas dan lalat.

  • Bahan kimia

i) Aditif : -iaitu pewarna dan pengawet

ii) Bahan kimia : – iaitu racun serangga, racun rumpai dan baja kimia

iii) Logam : – seperti aluminium, ferum, kuprum, merkuri dan plumbum

  • Tindakbalas enzim

-makanan menjadi cepat masak, matang dan rosak

  • Perubahan fizikal

-makanan berubah warna, rasa, bau, rupa dan tekstur

  • Benda asing

semasa pemproses, menyedia, memasak, menyaji dan menyimpan seperti rambut, pin, skru, kayu dan benda-benda lain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s